Tandläkare Checklista Förfrågan  
     
   

Amalgamsanering

Amalgam har länge använts i tandvården. Idag råder det inget tvivel att det inte är hälsosamt att ha amalgam i munnen. Dessutom är amalgam fult och bör bytas ut till mer estetiskt material.

Det finns idag ett antal alternativa fyllningsmaterial:

Porslin-keram
De estetiska fördelarna överväger eftersom dessa fyllningar har stora likheter med en riktig tand, både vad det gäller färg och form. Tandläkaren samarbetar med ett tandtekniskt labb. Vissa kliniker har speciell fräsmaskin som är kopplad till en dator, som fräser ut fyllningen vid samma tillfälle som tanden borrats upp.

Komposit
En kompositfyllning består av en plastmassa som innehåller små partiklar av kvarts eller glas. Fördelarna med kompositfyllning är att materialet är tandfärgat och att det går att fästa direkt på tanden. En kompositfyllning håller i ungefär 5-10 år och materialet fungerar bäst vid mindre lagningar. Nackdelar med kompositer är att de är känsliga för påfrestningar som hårt tuggtryck och att de lätt samlar plack. De missfärgas också lätt om man är rökare.

Glasjonomer
Glasjonomer är en typ av tandfyllnings som innehåller fluor. Det är vanligt vid tandfyllningar på mjölktänder. Den främsta fördelen är förmågan att uppta och avge fluor, vilken kan förebygga karies. Detta gör att materialet används även på vuxna vid små reparationer av fyllningar eller vid hög risk för nya hål är ökad känslighet för vätska och begränsad hållfasthet.

Kompomer
Kompomer är ett nytt material och är egentligen en blandning av komposit och glasjonomer. Materialets fördelar är att det har god estetik och avger fluor. Nackdelen är att det har begränsad hållfasthet.

Guld
Det mest beprövade tandfyllningsmaterialet som uppvisat den längsta hållbarheten är guld. Det används ofta som ett fast inlägg (inlay/onlay) eller tandkrona och passar bäst långt bak i munnen. Att laga med guld blir naturligtvis dyrare än att laga med plast.

 
   
     
     
     
     
     
     
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
 
 
 
 
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
   
   
  
   

Behandlingar

Vädret i Gdansk

Vädret Gdansk


Aktuell valutakurs

Polish Zloty

Har du en fråga?

Namn:*
Email:*
 
Fråga som du vill ställa:    

*) obligatoriska fält: