Tandläkare Checklista Förfrågan  
      
   

Inaly/onlay/kronor

Kronor
Om det är större justeringar som skall göras på en snedställd tand, räcker en porslinsfasad inte till eller om tanden är för svårt skadad av karies, avbruten, eller spröd kan tandläkaren föreslå att placera en krona på tanden.

MK-kronor till vänster och Zirkonium kronor till höger

Vanligaste kronorna har en metallkärna av kobolt-krom (sk. MK-krona). Större tandkänsla och estetik fås med sk. Zirkonium kronor som är helt i porslin.

En zirkonium krona kostar ca. 3 105 kr (1500 zlotych) i Polen.
(Minus eventuell ersättning från Svenska försäkringskassan).

Om tandroten och tandfästet är starkt, kommer en tandläkaren förbereda tandkronan genom att ta bort en del av emaljen och dentinet.

Om tanden är mycket svårt skadad och svag, kan det också vara nödvändigt att sätta i en metallpelare (rotpost) i tanden för att ge kronan support. I detta fall måste en rotfyllning först göras innan man kan sätta fast kronan.

Eftersom kronan måste passa ordentligt och passa in med de andra tänderna, måste ett flertal tandavtryck göras och skickas till ett tandtekniskt labb som konstruerar den färdiga tandkronan.

Tandläkaren sätter i en temporär krona till nästa tandläkarbesök. Vid andra tandläkarbesöket sätter tandläkaren den nya kronan i den gamla tanden. Om den passar, cementerar tandläkaren tandkronan på plats. Beroende på material, är kronans livslängd minst 25 år.

Inlay/Onlay
För att reparera skador som omfattar mer än halva tandens bityta används ofta att välja. inlays eller onlays. De kallas även porslinsinlägg

Inläggen kan vara av porslin, guld eller en resinbaserad komposit (plastfyllning) som klistras fast på det område där tanden är skadad. Oftast används porslinsmaterial som är starkare och matchar färgen på dina tänder.
Inlay

 

Ett inlay - inlägg liknar en tandfyllning och finns på insidan av tanden.

 

 

 


Onlay

 

Ett onlay - inlägg är en mer omfattande rekonstruktion som täcker en större del av tanden.

Porslinsinlägget sätts fast på två tandläkarbesök. Vid första tandläkarbesöket avlägsnas den gamla fyllningen eller karieshålet och tanden förbereds för porslinsinlägg. Tandläkaren tar därefter ett avtryck på tanden och skickar den till ett tandtekniskt labb. Avtrycket används till att göra en porslins- eller guld inlay/onlay. Vid detta tillfälle lägger tandläkaren i en temporär fyllning och bokar ett nytt besök.

Vid andra tandläkarbesöket avlägsnas den temporära fyllningen. Tandläkaren försäkrar sig att porslinsinlägget passar ordentligt i tanden och inte påverkar ditt bett. När den har passats in klistras inlägget fast med ett starkt bonding material. Därefter poleras tanden.

Fördelar
Typiska fyllningar kan minska tandens styrka med upp till 50 %. Porslinsinlägg kommer, eftersom de är klistrade direkt på tanden, öka tandens styrka med upp till 75 %.

Lagningar med porslinsinlägg har en livslängd på 10-30 år.Inlay och Onlay i porslin kostar ca. 1863 kr (900 zlotych) i Polen.

Minus eventuell ersättning från Svenska försäkringskassan. Onlay och Inlay ersätts som stor fyllning enligt försäkringskassans regler).
 
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
      
      
      
      
      
      
 
 
 
 
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   

Behandlingar

Vädret i Gdansk

Vädret Gdansk


Aktuell valutakurs

Polish Zloty

Har du en fråga?

Namn:*
Email:*
 
Fråga som du vill ställa:    

*) obligatoriska fält: